Sakta, sakta har vi börjat våga prata mer öppet om psykisk ohälsa, och en rad kändisar, journalister, bloggare och beslutsfattare lyfter fram dessa frågor och problem i ljuset.
Efter succén med Djävulsdansen, som handlade om medberoende, är Sanna Lundell och Ann Söderlund tillbaka med en ny säsong, och denna gång tar de upp psykisk ohälsa och hur det är att vara anhörig till någon som lider av psykisk ohälsa. Med programserien vill man bidra till en större öppenhet kring psykisk ohälsa i samhället
– Efter förra omgången så förändrades debatten ganska rejält. När vi pratar med behandlingshem och anhöriggrupper så har de blivit överfulla efter programmet. Nu kommer folk dit med raka ryggar – och bara den förändringen betyder allt för oss, säger Ann Söderlund till SVT.
En annan stark serie om psykisk ohälsa, och bipolaritet, är Ann Heberleins SVT-dokumentär Mina två liv, som sändes på SVT förra året.
– Jag vill berätta att vi finns – att det här är en allvarlig sjukdom som medför ett stort lidande, men en sjukdom som det är fullt möjligt att leva med. Fortfarande finns det mycket skam kring psykisk sjukdom. Jag tror att det handlar om en rädsla för svaghet. Vi lever i en tid och en kultur som hyllar styrka – men alla är svaga ibland. Det måste vi se och erkänna, säger Ann Heberlein till SVT.
Flera aktuella poddar tar också upp detta viktiga ämne. I podcasten ”Jag är sjuk i huvudet” av och med Jessica Ekman (diagnoser: depression, GAD) och Viktor Åkerblom (diagnos: ADHD) vill upphovsmakarna ge mer kunskap om och lyfta debatten kring psykisk ohälsa, samt ifrågasätta de normer och värderingar som ligger till grund till det vi idag kallar ”friskt”.
– Genom att dela med oss av personliga erfarenheter samt öka förståelsen för hur våra hjärnor fungerar vill vi motivera människor till att i högre grad ifrågasätta vår samtid och prata om det som idag ses som tabu. Vi ställer oss frågan om det är så att våra så kallade ”sjuka hjärnor” egentligen är helt friska i en sjuk samtid, förklarar podcast-makarna.
På battre-halsa.se kan du också läsa Lotta Ekdahls viktiga, välskrivna och engagerande blogg Lev ditt liv! Bloggen tar upp ACT (Acceptance and Commitment Therapy)-metoden, om livets fram- och baksidor och hur man kan tänka när man inte kommer vidare. Den är allvarlig ibland och skämtsam ibland, och hög igenkänningsfaktor utlovas.
Sanna Lundell och Ann Söderlund i nya programmet om psykisk ohälsa på SVT. Foto: Magnus Liam Karlsson/SVT